bis

bis

penguna bijak

penguna bijak

16 July 2014

ISU KAK LONG CDM 25


Isu ini menjadi hangat buat masa ini. Bermacam andaian yang telah dibuat. Pemilik kereta Peugeot CDM 25 Kiki Kamaruddin atau nama sebenarnya SITI FAIRRAH ASYIKIN BINTI KAMARUDDIN terus menjadi carian popular di laman internet.

Ada kenyataan yang menyatakan laporan polis sudah dibuat oleh kedua pihak, malah lelaki yang melanggar Kiki telah disaman manakala lelaki tersebut pula tidak mahu membuat laporan berkenaan sikap Kiki yang menyerang keretanya dengan steering lock walaupun dinasihati oleh pegawai polis untuk membuat laporan. Sumber http://buletinsengal.blogspot.com.

Pada mulanya memang geram juga melihat video tersebut, tetapi tiada gunanya untuk terus menghukum kerana tiada kecederaan jiwa yang berlaku.

Bagi keyboard warrior, tidak usah la hendak memaki sanggat, kamu semua belum tentu baik sanggat pun, perkara sudah berlaku. Kita tenggok saje penghujungya tidak perlu jadi nasi tambah banyak sangat.

Dalam isu ini, saya tidak mahu menyebelahi mana - mana pihak. Walau apa pun yang terjadi, tidak perlu la kita menjadi begitu ganas sekali. Apatah lagi apabila pihak yang satu sudah meminta maaf atas kesalahannya dan dia pula sudah berumur. Biasa la orang yang sudah berumur kekadang pandangannya kurang jelas mengakibatkan salah tindakan, kita yang muda ini pun sering melakukan kesilapan. Masa muda dan kaya nie jangan la sombong sangat. Tunjukkanlah adab yang baik, lagi dibulan yang mulia ini. Kita kan beragama Islam dan berbangsa Melayu yang penuh dengan adat sopan, banyakkan bersabar dan terima segala ketentuannya.

Kerana pulut santan binasa kerana mulut badan binasa.

Jadikan ianya pengajaran, kita tidak lari dari melakukan kesilapan. Hanya Nabi Muhammad S.A.W saja yang maksum tidak melakukan kesilapan.

Saya cuma mahu melihat Melayu berjaya dalam ekonomi tetapi jangan jadi Melayu yang lupa diri dan sombong apabila sudah berjaya.

Namun apa yang menggecewakan apabila dengan sepantas kilat siasatan akan dijalankan oleh pihak polis terhadap Kiki. Kenapa perkara seperti ini tidak terjadi terhadap bangsa lain dan ahli politik yang sering menghina Islam dan Melayu. Malahan ada yang sehingga beratus laporan Polis dibuat barulah tindakan diambil. Malah kalau ada pun tindakan diambil, akhirnya akan dibebaskan begitu saja dan sekiranya ke mahkamah sekalipun, akan dilepas dan dibebaskan.

Siapa salah tidak kira Agama dan Bangsa, ambil saja tindakan tegas. Jangan sampai rakyat terpekik terlolong buat demo barulah nak gerakan tindakan. Jangan jadi seperti pahat, sekali ketuk sekali bergerak.

Apalah nasib Melayu dibumi Melayu yang penguatkuasanya Melayu dan kerajaanya Melayu.

No comments:

Post a Comment